Zakopiański przysmak

Najpopularniejszym polskim serem jest oscypek. Oryginalny tego typu ser możemy dostać jedynie na Podhalu, gdzie oznaczony jest u sprzedawców certyfikatem. Od 2007 roku po bryndzy podhalańskiej, oscypek jest drugim polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne. Od wielu lat produkowany jest wyłącznie według tradycyjnych metod. Jego skład jest teraz ustalony przez prawo. Sery nieprzestrzegające tej normy, nie mają prawa być nazywanymi oscypkami. Zakopane jest miejscem, gdzie można kupić najwięcej oscypków. Warto przechadzając się po Krupówkach lub targu zakupić zapas tego sera. Dzięki wędzeniu zachowuje długo świeżość. Jednak podczas pobytu wakacyjnego warto zapytać właściciela, czy jego kwatery Zakopane posiadają lodówkę. Jest to bardzo ważne, gdyż w lodówce oczywiście możemy przechowywać nie tylko zakupione sery. Niektóre prywatne kwatery Zakopane zostały dostosowane do roli muzeum, gdzie można zobaczyć, jak powstaje oscypek, a nawet samemu go stworzyć, co jest nie lada sztuką. Ostatnimi czasy można w wielu miejscach Polski zobaczyć sery sprzedawane jako oscypki. W rzeczywistości są to wyroby, które wyglądem oraz smakiem mają przypominać oryginalne wyroby. Wielu sprzedawców nazywa je „scypkami”, co również nie jest zgodne z prawem, gdyż celowo wprowadza klienta w błąd. Dlatego najlepiej jest jechać do Zakopanego, gdzie zakupimy oryginalnego oscypka. Przy okazji warto wynająć jakieś kwatery Zakopane i zostać w mieście na kilka dni. Miasto wraz z okolicami jest świetnym miejscem do wypoczynku.

Darłowo noclegi z widokiem na morze, pensjonaty Krościenko, Murzasichle pensjonaty, Świeradów-Zdrój noclegi, Sandomierz agroturystyka

Możliwość komentowania jest wyłączona.