Taniec, muzyka, śpiew i fantastyczna kuchnia – tak w skrócie opisać można najbarwniejsze wydarzenie w kalendarzu kieleckiego ośrodka wystawienniczo – kongresowego. Kolejna edycja AGROTRAVEL odbędzie się od 10 do 12 kwietnia 2015 roku.
Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki to jedyna tego rodzaju impreza wystawiennicza w Polsce, ukierunkowana na promocję produktów związanych z turystyką wiejską i agroturystyką. Wydarzenie integruje branżę turystyczną nie tylko w kraju, ale i w całej Europie. AGROTRAVEL jest okazją do zapoznania się z kulturą i tradycjami różnych regionów, w tym tegorocznego Regionu Partnerskiego – Makroregionu Polski Wschodniej. Podczas najbliższej edycji targów, ofertę wypoczynku na wsi zaprezentują między innymi polskie regiony, Lokalne Grupy Działania, Lokalne Grupy Rybackie, regionalne i lokalne organizacje turystyczne oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych z kraju i z zagranicy.
szable
Kolorowych jarmarków…
Oprócz bogatej oferty atrakcyjnego wypoczynku na wsi, jak co roku w czasie targów AGROTRAVEL odbędzie się jarmark produktów swojskich. Zwiedzający będą mogli odwiedzić klimatyczne karczmy regionalne oraz degustować urzekające swym zapachem i smakiem potrawy regionalne z każdego zakątka Polski. Nie zabraknie również atrakcji dla sympatyków sztuki ludowej. W programie imprezy znajduje się bowiem jarmark rękodzielnictwa i wyrobów artystycznych. Zaaranżowana zostanie także scena kultury, na której zobaczyć będzie można folkowe zespoły muzyczne. W czasie wydarzenia zaplanowano wiele konkursów, zarówno dla wystawców jak i zwiedzających.
wystawcy
O turystyce rozmów kilka
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki dostarcza tematów do rozmów i niesie potrzebę wymiany doświadczeń w tym obszarze. Dzięki wsparciu silnych partnerów merytorycznych, targi AGROTRAVEL co roku są miejscem wielu konferencji i spotkań. W programie tegorocznej edycji znajduje się między innymi międzynarodowa konferencja „Turystyka wiejska i agroturystyka – nowe paradygmaty dla XXI wieku” podczas której uczestnicy rozmawiać będą o tym, jak tworzyć nową jakość turystyki charakteryzującą się spójnością i komplementarnością obszaru. W czasie targów zaplanowano również konferencję „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, która odsłoni tajniki Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, który zmienił województwo świętokrzyskie. Uczestnicy konferencji będą mogli dowiedzieć się także jaką rolę odgrywa kuchnia regionalna i produkty lokalne w rozwoju turystycznym regionu. W salach konferencyjnych kieleckiego ośrodka wystawienniczo – kongresowego odbędzie się również Forum Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki, które służyć będzie wymianie doświadczeń z okresu programowania UE 2007-2013 dotyczących rozwoju turystyki wiejskiej, głównie w zakresie kompleksowej oferty, sieciowania produktów, klastrów i innych kooperacji dla turystyki. Tematem dyskusji będą też możliwości rozwoju turystyki wiejskiej w ramach nowej perspektywy finansowej UE 2014 – 2020.